Подкаст це: що таке подкаст і чому це популярно

Подкаст: що це і для чого?

Якщо ти читаєш цю статтю, то, ймовірно, знаєш щось про подкасти. Або ж, можливо, ти тільки знайомишся зі світом подкастів і шукаєш інформацію про цей вид контенту. Що ж. розповідаємо про феномен подкастів та розкриваємо таємницю їхньої популярності. 

 

Що таке подкаст та коли з’явився?

 

Якщо говорити простими словами, подкаст — це аудіозапис, який ви можете слухати онлайн. Ведучі та гості подкастів обговорюють різні теми, діляться історіями тощо.

 

Але як виникли подкасти та чому стали популярними?

 

На початку 2000-их років виникла новітня технологія RSS, котра дозволила користувачам записувати власні аудіоблоги та поширювати в маси. Засновником став — Дейв Уінер. Але на той час люди не були готові до цього і не розуміли навіщо це їм. Таким чином про аудіблоги ніхто не говорив і їх ніхто не слухав. 

 

Вперше термін «подкаст» висвітлили у статті The Guardian в 2004 році того ж року він і утворився внаслідок симбіозу назви популярного музичного програвача iPod та слова broadcast (англ. — трансляція, мовлення)

 

Але у 2014 році сталось те, що перевернуло світ аудіо-контенту. Користувачі мережі Інтернет зацікавились подкастами і кількість прослуховувань зростала з кожним днем. Сталось це завдяки аудіосеріалу, котрий має однойменну назву «Serial». Темою першого аудіо розслідування стало вбивство молодої американки в Балтіморі в 1999 році. Серіал і досі існує та продовжує випускати власні подкасти-історії.

 

Для чого мені подкасти, якщо я можу ввімкнути відео та одразу бачити і чути?

 

Бо подкаст це зручно: куди не підеш, аудіо використовувати легше й комфортніше на противагу відео – яке потрібно сісти і дивитися, щоб усвідомити, яку інформацію подають. Ще одна причина – перелік тем, які розкривають в подкастах більший, ніж які висвітлюють у відео, оскільки аудіо – це інтимний спосіб зв’язку зі слухачем. Окрім того, один і той же матеріал може бути у кількох варіаціях. Самі подкасти — це інший формат сприйняття. Адже інформація/історії вони буквально звучать в наших головах.

Та найголовніше подкасти — це про доступність. 

 

Долучайся до прослуховувань подкастів у наших соціальних мережах. Впевнені, що ти знайдеш щось до душі.

 

Корисні посилання:

1. книга: “Гучніше! Як створювати круті подкасти” — Ерік Нюзум (придбати українською можна –  тут)

2. навчальний курс по сторітелінгу у подкастах (платний): –  тут

3. про подкасти також пишуть Izone Media

4. телеграм-канали:

https://t.me/PodcastsNOWua

https://t.me/therealpodcaster

poster