Музика розкаже — Євреї (подкаст) - Urban Space Radio

Музика розкаже — Євреї

Євреї живуть на українських землях вже дуже багато століть. За цей час утворилася самобутня культура зі своїми музичними традиціями та мовою їдиш. Однак ХХ століття з війнами та голокостом майже повністю винищило єврейський світ разом з його носіями. Більшість тих, хто вижив - поступово мігрували. Тож недивно, що зараз в Україні єврейську традиційну музику можна почути переважно на святкування Рош га-Шана в Умані, а також у інших невеликих містечках, куди з’їжджаються хасиди з усього світу. Попри це, багато єврейської музики лишилося в архівах – звідти і можемо почути єврейську традиційну музику з України.
У цьому епізоді слухайте:
- записи з найбільшого фоноархіву у світі із записами єврейської музики на воскових валиках;
- історію про знахідку касети із піснями їдиш, яку записав український фольклорист Євген Єфремов від єврейської співачки у Києві наприкінці 1980-х років.- історію про знахідку касети із піснями їдиш, яку записав український фольклорист Євген Єфремов від єврейської співачки у Києві наприкінці 1980-х років.
- музику, яка спільна для українців та євреїв на Поділлі, а також пісні, які співають на святкуванні нового року хасиди в Умані.
Музика використана у цьому епізоді:
- записи a nign та skotshne з диску «The Historic Collection of Jewish Music 1912-1947. Volume 1 (2001)» видані за підтримки Національної бібліотеки України ім. В.Вернадського, Інституту проблем реєстрації інформації НАН України.
- записи танців шер та фрейлехс у виконанні Державного ансамблю єврейської народної музики УССР, з платівки 1937 року.